LCD – TV

Beste Samsung-medewerker,

Op uw site zocht ik informatie over het energieverbruik van de verschillende LCD tv’s. Niet alleen voor de financiële besparing maar ook voor het milieu.
Het viel me tegen dat er op site weinig over genoemd wordt.

Zelfs een zoekopdracht op ‘energieverbruik’ leverde niets op.

Toen ik bij het site gedeelte over ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ kwam werd ik zelfs doorverwezen naar het USA gedeelte van de site. Neemt Samsung Nederland duurzaamheid wel serieus? Zou een duurzame (energiezuinige) zoekwizard niet een verrijking van de site zijn? Zeker aangezien er op de site al een dergelijke zoekwizard is, die wel laat zoeken op schermgrootte, HD ondersteuning en serie?

met vriendelijke groet,
Eelke Dekker

Het antwoord:

Geachteheer/mevrouw E. Dekker,
Dank u voor uw e-mail met betrekking tot uw LA20S51BP.
Gezien de huidige technologie en energiebesparende ontwikkelingen is het niet meer nodig om een TV volledig uit te zetten door middelvan de stand-by of -aan/uit-knop.
Mocht u langere tijd weg van huis zijn (bijvoorbeeld wanneer u op vakantie gaat), dan raden wij aan om de stekker uit het stopcontact te halen. De LCD- en Plasma televisies van Samsung worden momenteel uitsluitend van deze standby functie voorzien. Het gemiddelde gebruik van een lcd tv is 105 watt als hij aanstaat en 3.3 watt in standbij dit is een gemiddelde van de tv producten. Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geinformeerd. Indien u verdere vragen heeft, aarzelt u dan niet om contact met ons op te nemen.
Hoogachtend,
Sidney
Customer Services
Samsung Electronics Benelux B.V.

Lees het antwoord des noods nog eens. Omdat ik al een snelle survey had gedaan op internet weet ik inmiddels dan ‘een gemiddelde van 105 Watt’ niets zegt, het kan dan 70 of 200 zijn. Daarnaast gaat hij compleet voorbij aan mijn vraag over de duurzaamheid van Samsung.
En zo zou een goedbedoelde poging om het bedrijf en de wereld te verbeteren stranden op een helpdesk…

Dus heb ik er nog wat extra google-speurwerk tegenaan gegooid. Wie wil overstappen op een nieuwe tv, wil letten op zijn duurzaamheids footprint, en wie geld wil besparen op zijn energierekening kijkt in ieder geval in deze chart voor hij/zij zijn keuze maakt.

Volgende actiepunt, naar de BCC en vragen naar het energieverbruik van elk toestel dat ze hebben.

Tags:

11 Responses to “LCD – TV”

 1. link naar mijn blog Says:

  go! Eelke!

 2. Eelke Says:

  Overigens had BCC wel een duidelijk beeld over wat verantwoord ondernemen is. Bij binnenkomst in de winkel wordt je begroet door een groot, opvallend en groen bord, waarop staat uitgelegd, dat ze een groenlabel hebben. In de winkel zijn een paar producten die zo een label hebben, en die je dus onbezorgt kunt kopen. Daarnaast hebben ze bij meeste LCD-tv’s (een paar uitgezonderd) aangegeven wat de maandelijkse energiekosten zijn.

  Voor alsnog is de Sony Bravia een van de zuinigste tv’s. Daarnaast gaan sony’s volgens de verkoper ook langer mee, wat de duurzaamheid dus nog meer ten goede komt.
  Overigens gaan alle lcd-tv’s beduidend meer stroom verbruiken als het schermoppervlak toeneemt. Vandaar dat ik niet groter wil gaan dan 32 inch.

 3. Bart Says:

  Nog een tip: Bedenk ook hoeveel devices je straks misschien nog naast je TV gaat zetten, die ook energie gaan gebruiken. Als je straks Digitale televisie wil ontvangen om dat dat toch je grote scherm beter tot zijn recht laat komen, dan heb je daar ook weer een kastje voor nodig.
  JVC heeft nu als eerste grote merk televisies met ingebouwde DVB-C tuners die goedgekeurd zijn door Ziggo (bijv. de 32″ LT-32DC9BN)
  Daarnaast wil je misschien ook nog wel een harddisk recorder. Kijk dan eens naar de 32″ van Humax. Die heeft en een ingebouwde DVB-C tuner (ook Ziggo goedgekeurd) en een ingebouwde harddisk recorder. ;-)

 4. Cristiano Betta Says:

  Mijn BarcampLondon4 praatje ging over hoe je een Groene Geek kon zijn, en eigenlijk over hoe lastig het is om dit soort concrete info the verkrijgen. Er is een best interessante wiki en community op amee.cc die data vergaart.

  Maar even terug naar Samsung. Het probleem dat dit soort bedrijven hebben is dat je energizuinigheid op zoveel verschillende manieren kan meten, dat als ze een zoek optie toevoegen ze meestal toch al weer andere mensen over zich heen krijgen die claimen dat de metrics niet kloppen. Toch, een eerste aanzet zou al gaaf zijn.

 5. Eelke Says:

  Bedankt voor de tips dudes! Goed dat we er allemaal mee bezig zijn.

  @Cristiano Mee eens. Misschien is een subjectieve beoordeling dan een oplossing, kan niemand wat claimen, en kan je toch verschillende modellen van 1 fabrikant vergelijken. Staat je Barcamp praatje ergens online?
  BCC heeft dus een keurmerk in de winkel in samenwerking met WNF en milieucentraal, waarover meer te lezen valt op:

  http://www.groenestekker.nl/

  Ook goed bezig dus.

 6. Cristiano Betta Says:

  Ja mn praatje staat op vimeo http://www.vimeo.com/1134541

 7. Eelke Says:

  Nog meer over dit onderwerp:

  http://www.greenbirds.nl/?p=67

 8. HJ Says:

  Wij hebben binenkort Greenwheels, da’s toch ook groen?

 9. Eelke Says:

  Ik vind greenwheels fantastisch, ook al heb ik het nog nooit gebruikt, maar wat bedoel je? In de buurt, of heb je een abonnement genomen? Zou het leuk vinden om je ervaring te horen.

 10. Bart Says:

  Om nog even door te gaan op dit thema, check dit: http://www.cherrypal.com

 11. live tv streaming Says:

  Excellent site you have here but I was curious about if you knew of any forums that cover the same topics
  discussed here? I’d really love to be a part of online community where I can get suggestions from other knowledgeable people that share the same interest.

  If you have any suggestions, please let me know. Thanks!

Leave a Reply