Avondshoot

Hier een voorproefje van de nieuwe fotoreeks voor www.thedressimade.com.

Voorbereiding:
Als we deze shoots inplannen, rekenen we eerst uit hoeveel sets van foto’s er nodig zijn. Renske maakt zelf een shotlist met de verschillende outfits, bijvoorbeeld zo:

1. donkerpaarse broek + beige hemd + grijs vest +sjaal en bruine schoenen. Broek is het belangrijkst, details zijn de sluiting en de achterkant.
2. donkerpaarse broek + groen/rode bloes. Detail: hals van de bloes.
3. groene broek + groen/rode bloes + rode pumps, omdat het een hele outfit is.
….

Op basis daarvan zoeken we naar een locatie, die veel verschillende ‘looks’ te bieden heeft. Zo kwamen we nu uit bij de beatrixlaan in Den Haag, waar je met de goede kijkrichting een heel metropolitaanse look kan maken. Via streetview neem ik vervolgens digitaal een kijkje, om te zien wat de interessante kijkrichtingen zijn.

Screen shot 2011-04-10 at 13.45.37

Omdat we proberen zoveel mogelijk verschillende sferen zo efficient mogelijk te vangen, plannen we de sessie in met schemer, zodat we zowel een middag-zon, een zonsondergang als een avond-look kunnen fotograferen. Volgende stap is dan, om op internet op te zoeken hoe laat de zon onder gaat.

Om niet te veel tijd te verliezen terwijl de zon zo snel verandert, is de laatste voorbereidingsstap om nog even langs de locatie te fietsen, om de locatie ook van lage en hoge standpunten te zien. Tot zo ver de voorbereiding.

De shoot:
Als we allebei gearriveerd zijn, nemen we snel de shotlist door: welke set of kledingsstuk leent zich voor welke sfeer (zonnig, avondkleding etc…)? Moeten er ook detailfoto’s komen (het is immers ook een blog over hoe de kleding wordt gemaakt) of gaat het meer om de totale outfit?

IMG_8349

Soms is het oppassen geblazen, dat we niet te veel richten op interessante foto’s maar op het communiceren van de kleding:

Renske

Als we de goede foto hebben is het aan Renske om zich publiekelijk snel om te kleden.

IMG_8413

Die gelegenheid gebruik ik dan om belichting en compositie te testen voor de volgende plek en te kijken of het shot ‘werkt’:

IMG_8532

IMG_8511

Omdat we er voor kozen om te fotograferen tijdens ‘the magic hour’ (laatste uurtje voor zonsondergang) is het een race tegen de klok. Soms moeten we letterlijk elke foto 5 cm opschuiven om dat ene mooie strookje zonlicht te benutten. In dit geval realiseerden we ons dat we eigenlijk op een van de verdiepingen van dit gebouw hadden moeten staan, voor een prachtige zonsondergang:

IMG_8405

Toch zijn we niet helemaal afhankelijk van het omgevingslicht, dankzij een krachtige flitser, een diffuser (scherm die het flitslicht verzacht) en een assistent:

IMG_8647

IMG_8609

Hierdoor konden we doorgaan tot we alle shots hadden:

IMG_8580

Volgende keer meer info over de laatste stap: de postproductie.

5 Responses to “Avondshoot”

 1. Weimar Says:

  Leuk om te lezen. Misschien heb je hier nog wat aan? http://www.lighttracapp.com/

 2. Eelke Says:

  Goeie, die ga ik aanschaffen…

 3. soon.. « The dress I made Says:

  [...] a photoshoot of the latest items I’ve made. Eelke wrote a really nice ‘making of’ story on his blog. The text is in Dutch, but pictures speak all languages don’t [...]

 4. welovesewing Says:

  IK mis Den Haag! woon al veel te lang in de Filipijnen!

 5. Eelke Says:

  @welovesewing

  Tsja, de stad grijpt je he ;) Maar er zijn ergere plekken om DH voor in te ruilen, dan de Filipijnen. Bijvoorbeeld Zoetermeer of Pijnacker.

Leave a Reply